2012. március 20., kedd

Zöldségeink 2.

Padlizsán

Amikor bokrosodni kezd, csak 3-4 hajtást hagyjunk meg a többit törjük ki. Vagy , ha hagyjuk a hajtásokat nőni, akkor a terménykezdemény 1/5-ét csípjük ki.

Sárga és görög dinnye

Állandó helyére áprilisban ültetjük. Fészkenként 4-6 magot teszünk 2-4 cm mélyen, 6-8 nap múlva kikel. Fagyoktól takarással védjük, vagy palántázzuk. A palántákat májusban ültessük ki. A görögdinnye a fő hajtáson terem, a sárga a mellékhajtásokon.
A sárga dinnyénél , a fő hajtást vissza kell csípni a 3. lomblevél megjelenése után. 1 tövön 5-6 termést hagyjunk. Akkor érett amikor a szára elszáradt.
A magokat körömvirágos, csalánteás vízben elő áztathatjuk. Ha palántázzuk akkor 6 hetes korban kell és szabad kiültetni. Kórós gyökerű, mély edénybe kell palántázni.
Nyáron lehet locsolni kamillás, körömvirágos csalánteával.

Uborka (körömvirág, baba, borsika, kapor)

Március végén kezdhetjük a szobában, a magokat elültetni. Fontos, hogy az uborka gyökere érzékeny, amiben palántázzuk vagy azzal együtt ültessük el, vagy egyben kivéve ültessük ki.Földbe fagyosszentek után ültessük.
Támrendszer, kötözés, múlcsozás, betakarítás. hagyjuk felnőni a felső huzalig, ott a főhajtást vissza lehet csípni.Alul 30-40 cm magasságig ,vissza lehet csípni. Az oldal hajtásokat a 3. virág után lehet visszacsípni. Ha elkezdett teremni, rendszeresen kell szedni, mert ha nem , eldobja a virágát.

Retek

A folyamatos , állandó vízellátás minden retek termesztésénél fontos. Ha a talaj kiszárad, a retek fejlődése leáll, íze csípős lesz, amelyen a későbbi öntözés sem tud sokat javítani.


Sütőtök

Tő távolság 2 m. Fészekbe ültessük, 3-4 magot 1 fészekbe, 5-8 cm mélyen.
Április végén ültessük, amikor nem várható több fagy. A terméseket, akkor takarítsuk be, amikor a dér egyszer megcsípte.Úgy kell levágni, hogy a szár a termésen maradjon. 1 tövön 5-6 termésre is lehet számítani.Fűtetlen kamra, pince, veranda, előszoba a legjobb tárolóhely.Ritkítani a fészkeket akkor kell amikor a palánták 3-4 levelesek. 1 fészekben 2 növény maradjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése