2013. április 2., kedd

Alomszék...és egyéb egészséges dolgok....


Nem tudom kinek van..kinek nincs...vagy ki bontotta le, ki nem...

Mi úgy döntöttünk, nem háborgatjuk...jó lesz az még nekünk..hiszen nyáron kiköltözünk a házból..s csak aludni járunk be...nyári konyházunk...így nem kell állandóan beszaladgálni....azért is állandóan, mert egyedül nem szívesen jönnek be a gyerekek...és míg 4 gyereket persze nem egyszerre, hanem egyesével bekísérgetek , addig 5.-ként jöhetek én is...és mire vége kezdődhet elölről...szóval nem ragozom, hasznosnak láttuk...és használtuk is...
Azon gondolkodtam...hogy mégis hogyan kéne felhasználni a benne gyűlő dolgokat...hát most már tudom...csak egy kis ez az kell bele... avar van a kis erdőnkben....meglátjuk mi "sül" ki belőle....s fel tudjuk-e hasznosítani, a nyáron gyűlt végtermékeket...a kertünk biztosan örülne a trágyának...

"Ha nem kezeljük, akkor nyugodtan tájékozódhatunk szag után. A kezelés pedig roppant egyszerű, fűrészport, szalmát, avart, faforgácsot, esetleg aprítékot kell hozzá adagolnunk."
http://www.antalffy-tibor.hu/?p=2467

A miénk egyenlőre nem büdös.....:))))))))))


Ma elkészítettem életem első házi szappanját....illatos az egész ház....remélem sikerülni fog...a recept majdnem biztos sikert ígér....majd meglátjuk...Ha bejön, akkor biztosan használni fogom...
A receptet itt találtam..

"Szóval fogjuk a szappant,vagy bármilyen szappan maradékot és egy sajtreszelőn reszeljük le. Egy nagyobb bögrébe tegyünk annyi reszeléket, amennyivel éppen tele lesz (ha marad még szappanreszelék, azt tegyük félre a következő folyékonyszappan-készítéshez - legalábbis ezt írja az eredeti recept. Én mondjuk nem tettem félre, hanem a maradékot is beletettem - ez is egy járható út, legfeljebb sűrűbb lesz a végeredmény :-) ). Tehát a bögrényi reszeléket egy fazékba tesszük, majd felöntjük 10 ugyanekkora bögre vízzel.
Ezen a ponton a recept szerint kell még beletenni 1 evőkanál glicerint is (forrás: gyógyszertár). Én csináltam már glicerinnel és glicerin nélkül is, és igazság szerint ugyanaz lett az eredmény, de biztos okkal kell hozzá. :-)

Tegyük fel a tűzhelyre a szappanreszelékes vizet, és csak addig melegítsük, amíg teljesen fel nem olvad a reszelék a vízben. Ne forraljuk - ha már teljesen elolvadtak a darabkák, készen is van. 
Vegyük le a fazekat, és hagyjuk a szappanos folyadékot teljesen kihűlni. Sokáig teljesen vízszerű lesz az állaga, majd egyszer csak zsupsz, besűrűsödik (jó pár óra vagy egy éjszaka kell hozzá), és máris felhasználásra kész."

Én tettem bele még 3 kanál mézet, a puha bőr érdekében....mert tudjátok a szlogent...: "Én megérdemlem...:))))))))))))))"
Erősen gondolkodom, hogy tusfürdőnek is ilyet fogok használni...már így is átálltam a szappanra egy jó ideje...

"Az elmúlt napokban több kérdés is érkezett az ÁNTSZ-hez azzal összefüggésben, hogy külföldi kutatások szerint számos, hazánkban is forgalomban lévő tusfürdőben allergén és rákkeltő anyagok vannak. Magyarországon 35 forgalomban lévő tusfürdőt vizsgáltak meg, amelyek mindegyikében találtak a kutatók szerint egészségre káros anyagot, így pl. formaldehidet, deát, parabéneket, poliethylen glycolt, különböző UV-szűrőket. Az ÁNTSZ OTH KÖzegészségügyi Főosztály válaszközleménye."

Persze a válaszban az ÁNTSZ megnyugtat mindenkit...de engem nem ...
Habfürdők, tusfürdők jellemzője
A ma divatos tusfürdők, habfürdők általában drágábbak a szappannál. Mivel a bőr savas ph-áját nem változtatják meg, nem puhítják a bőrt, tartós és túlzott használatuk következtében a szaruréteg megvastagodhat, s ez is oka lehet az egyre gyakoribb szőrtüszőgyulladásoknak. A tusfürdők, habfürdők használatánál különösen vigyázni kell a mennyiségre, s hogy ne maradjanak a bőrön. Minél jobban habzik egy tus-, vagy habfürdő annál jobban szárít. A mosóerő viszont nem feltétlenül függ a habzástól. Gyakori használatuk következtében nagyon fontos vízmegtartó anyagok is kioldódhatnak a bőrből, s akkor a bőr felső rétegei könnyen kiszáradnak. A száraz és érdes bőr nemcsak esztétikailag kifogásolható, különféle bőrbetegségek kialakulásához is vezethet.
Aki a tusfürdőt választja, az a testápoló mellé jó teszi ha bőrradírt is vásárol. (Vagy mégis visszatér a szappanhoz).
Ha a szintetikus tusfürdők, habfürdők mellett döntünk keressük az enyhébb tenzideket  tartalmazókat: Pl. Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauroiyl Glutamate, Sodium Lauroyl Sacrosinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Cocoglucoside, az Alkylpopylglycoside (APG, vagy cukortenzid ), a Cocamidopropyl Betain, Acylglutamate, Sodium Myreth Sulfate.
Kritikus anyagokAz egyik német, környezet- és egészségvédelmi szempontokat is figyelembe vevő tesztlap 2004. augusztusi számában a tusfürdőket is nagyító alá vette. A vizsgált 26 termék közül mindössze ötöt tudnak feltétel nélkül ajánlani a vásárlóknak. Egyharmad részük negatív minősítést kapott, mert kritikus konzerválószert, vagy allergizáló illatot (pl. Casmaran) találtak bennük.
Három készítményben ösztrogén, hormon hatású adalékanyag (Oxybenzon) is szerepelt (ez egy olyan erősen allergizáló, fényvédő anyag, amely fényérzékennyé is teheti a bőrt, s egyes kísérletek szerint a bőrön át  felszívódva májkárosító hatású is lehet). 
A 25 termék közül 22 tartalmazott Sodium Laureth Sulfat szintetikus tenzidet, amelyet erélyesen szárító olcsó habképző anyagnak tartanak. Rendszeres használata irritálhatja a nyálkahártyát és a szemet, s egyes vizsgálatok szerint még a belső szervekre is veszélyes lehet. Sajnos ma még egyes babaápoló-készítményekben is találkozni lehet vele.
Egy másik cikk itt:Nem csak egészséges tyúkokat, kecskéket és veteményest kell csinálni...egészséges tusfürdőt, mosószert és mindent.....hogy legalább az esélyünk meglegyen 120 évig élni:))))))))))

1 megjegyzés:

  1. Az alomszék gondolatával barátkoztam én is egy ideig. Azuram hallani sem akar róla, a kamasz lányom hüledezik, aztán elképzeltem, hogy vödörrel hordom az "anyagot" naponta egy kupacba.... hát... ehhez tényleg nagyon el kell határozni magát az ember lányának... persze, ha kint van akkor azt nem kell naponta bolygatni... sőt!

    VálaszTörlés