2013. február 6., szerda

Fekete retek

Elhatároztam, szeretnék fekete retket ültetni az idén.  Egészségügyi szempontból.Fekete retek
Ha eddig még nem tetted, idén próbálkozz meg a téli fekete retek nevelésével. Még augusztusban vesd el a magokat, majd figyeld, hogy a talaja ne száradjon ki. Fontos számára a sok napfény, mert árnyékban kicsik lesznek a gumók. E zöldségféle ismertsége és népszerűsége nálunk méltatlanul alacsony, pedig a jól eltartható retek a téli, zöldségszegény időszakban különböző főtt ételek és hideg vacsorák nagyszerű kísérője. A friss fekete retek elősegíti az epe- és a gyomornedv-elválasztást. Magas illóolaj- és C-vitamin tartalmának köszönhetően légúti fertőzések kezelésére is kiváló, és antioxidáns hatása is jelentős. Tudtad, hogy vitamintartalma mintegy háromszorosa a fehér fajtákénak?


Változékonysága, fajtái. 'Erfurti kerek fekete'. ' Szentesi javított kerek fekete' (FJ): finom megjelenésű, közepes lombozatú, gömb alakú, mélyfekete héjú, fehér, tömött húsú, jóízű, 90 napos tenyészidejű. Egyéb változatok is vannak, de ezek kevésbé jelentősek.
Termesztése. Fő- vagy utónövényként termesztjük. Előnövényei a korán, június végéig lekerülő trágyázott zöldségek, pillangós és egyéb növények. Talaj-előkészítése.Mélyen megmunkált (mélyszántás, ásás) laza, de ülepedett talaj, a szükséges tápanyag kijuttatása (nyáron műtrágya formájában). Helyrevetése: július közepén nedves talajba 2-3 cm mélyen rónákba vetjük. Tény észterülete 30-40 x 5-7 cm (beállott növény). Vetőmagszükséglete 2-3 cm-enként ejtve a magvakat 90-170 mag/m2 (1-2 g/m2).Ápolása: talajporhanyítás, gyomlálás, egyelés. Szedése: a hideg, fagyos idők beállta előtt, általában október hónapban takarítjuk be. A gumókat ásóval, répakiemelővel kiborogatjuk, megtisztítjuk, 3-4 cm-es csonkot hagyva levelét levágjuk. Veremben, hűvös pincében tároljuk tavaszig. Díszzöldségnek fészkesen, 30-40-50 x 30-40-50 cm-re is ültethetjük. A magvakat körbe és középre vetve, 5-6 növényt hagyunk meg. A maghozókat az átteleltetes után február végén, március elején 50 x 50 cm-re, fészkenként 3 gumóval ültetjük. Kapáljuk, szükség szerint öntözzük. A becőket éréskor metszőollóval szedjük, kiverjük, tisztítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése