2012. szeptember 13., csütörtök

Október a kertben...

Folyamatos betakarítás zajlik a kertben:) Ennek örülni kell...habár munka is van vele...sok fáradtság:)
Nézzük mit és hogyan is takarítsunk be..a teljesség nélkül...


Szedjük fel a sárgarépát. Megkönnyíthetjük a munkánkat ha előtte 3-4 vödör vízzel beöntözzük. Szedés után a répákat válogassuk át, a sérülteket használjuk föl minél előbb, a többit pedig tegyük nedves homok közé hűvös, fagymentes helyre..

A tavasszal vetett feketegyökeret lassan felszedhetjük.

Petrezselymet még vethetünk tavaszi felszedésre.

Karósbabból, bibmbóskelből folyamatosan szedjünk.

A sütőtök és a laskatök terméseit az első talajmenti fagyok után kezdhetjük felszedni. Hagyjunk rajtuk 1,5-2 cm kocsányt, és hűvös, fagymentes helyen tároljuk.

A petrezselymet és a pasztinákot is kezdhetjük felszedni. A sárgarépához hasonlóan járjunk el vele.

A téli tárolásra szánt céklát is szedjük föl. A szívleveleket hagyjuk a gumón.  Ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg.

A tormát tövestül szedjük föl, hűvös helyen tároljuk.

Az őszi fejes káposztát kezdhetjük felszedni. A fejtől elálló, a legfelső levél alatti leveleket lenyomva, éles késsel vágjuk el a torzsát. Csak egy-két borító levelet hagyjunk a fejen.A fejeket hűvös, szellős helyen 1/2-1 napig szikkasztani kell.

Szüreteljük a diót, mandulát, mogyorót. Mielőbb fejezzük be a téli almák és téli körték szüretét. Ha ezeket hagyjuk túlérni rossz lesz a tárolhatóságuk.
Lassan a birs és naspolya gyümölcse is beérik.

Állítsuk össze az őszi telepítéshez szükséges gyümölcsfaoltványok , cserjék listáját. Megkezdhetjük a gödör ásást. A gödör méretével ne takarékoskodjunk. Legjobb a 120*120 cm alapterületü és legalább 70 cm mély gödör. Ha a kiemelt föld nem jó minőségű (kavicsos, törmelékes, meszes), akkor gondoskodjunk időben csereföldről.

A ribiszke bokrokon egy utolsó munkálatot hajtsunk még végre. Ilyenkor már jól láthatjuk az üvegszárnyú ribiszkelepke hernyóinak kártételét. A vesszők, hajtások belsejében, most a fiatal hernyók károsítanak. A fertőzött részeket vágjuk le és égessük el. A károsított vesszőrészek a felületükön látható lyuk, rágcsálék és ürülék alapján könnyen felismerhetők.

Gondoljunk a szőlő szaporításra és jelöljük meg a bőtermő, fajtaazonos tőkéket.

Az idősebb metélőhagyma töveket is most oszthatjuk.

Telepítsünk rebarbarát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése