2012. április 3., kedd

Zöldségek:)

Petrezselyem:
Korán tavasszal a fagy kiengedése után ültethető, március elején. A magokat a vetés előtti napon beáztatjuk vagy nyírkos homokkal keverjük össze. 30 cm sor távolság, 3-4 cm  mély vetőbarázda. A vetbarázdát öntözzük be. A magok lehetőleg 3-4 cm -re legyenek egymástól. Befedjük földdel és megnyomkodjuk, hogy a nedves föld mindenhol érje. A galambtoll nagyságú növényeket ki kell egyelni. Korai cukor vetése ősszel is ajánlatos, letakarva, tavasszal 2-3 héttel korábbi szedést biztosítanak.

Kapor:
Késő ősszel vagy kora tavasszal elszórjuk a magját a kertben.

Kamilla:
Vethetjük tavasszal is, de több virágot hoz, ha nyár végén , szeptember elején vetjük.

Kakukkfű:
Április elején cserépbe, a hajtásokat csípjük vissza, hogy elágazzon. Betakarítás évente kétszer, május végén és szeptemberben.

Levendula:
A mag csírázásához hideghatásra van szükség, ezért ősszel kell vetni, ritkán szórva. Amikor a palánták elérik a 10-15 cm magasságot vissza kell csípni 8-10 cm-nél. A fejlett növényeket szeptember-októberben kell kiültetni.

Fokhagyma:
Dugványozással ültetjük 25 cm sor , 10 cm tő távolságra. Van tavaszi és őszi fokhagyma.
Ne ültessük, borsó, bab, káposztafélék közelébe.

Szamóca(Eper):
120 cm-es ágyásokat készítünk, feketefóljával vagy mulccsall betakarjuk. 3 sorba ültessük 40 cm tő távolságra.

Málna:
Tavasszal arasznyira csípjük vissza. Támrendszer 3-4 huzallal. Őszre több vesszőnk is lesz.Ezeket 150 cm-ig vágjuk vissza. Következő tavaszon arra ügyeljünk, hogy 3-4 vesszőnél több ne legyen. A letermett vesszőket tőből kivágjuk, max 4-7 vesszőt hagyunk meg egy gyökéren.A letermett vesszők  korai eltávolításával gombabetegségek terjedését akadályozhatjuk meg. rendkívül tápanyag igényes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése