2013. március 7., csütörtök

Fürj...fürj...


Más néven gazdasági fürj vagy japán fürj. A teste zömök, a nyaka kissé hosszú. A lábai tollatlanok, a nyaka és feje tollal fedett.
Állebenye és taraja sem a japán fürj kakasnak sem a fürj tojónak nincs. A természetes fürj tartásnál 12 hetesen kezdenek el tojni. Az intenziv japán fürjtartásnál már 6-10 hetesen tojnak, de a fürj tojások mérete kissebb lesz és a japán fürj élettartama is jelentősen megrővidül. Éves tojáshozamuk megközeliti a 300 darabot. A Japán fürj tojása átlag 12-15 grammot nyom. A fürjtojás beltartalma jelentősen gazdagabb a tyúk tojáshoz képest, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és nem utolsó sorban a japán fürj tojása kevesebb koleszterint is tartalmaz mint a tyúk tojása. A kifejlett madár tömege: 15-35dkg
Leggyakoribb színváltozatai:vadas, búza, fehér, fehér-vadas, csoki
A nemek meghatározása: Leghamarabb 4-5 hetes korban lehetséges: a vadas színű japán fürjeknél a kakasok melle egyszínű míg a tojóké pettyezett. Egyéb színváltozatoknál csak az ivarérettség elértekor lehet megállapítani a nemeket a kakasok kloákája feletti dudor alapján.

A Japán fürjek tartása: Ez a madár nem igényel nagy helyet. Egy négyzetméteren bátran tartható 12-15 fürj.
De, a nagyobb helyet meghálálják. Ha igazán boldog japán fürjeket akarunk tartani feltétlenül helyezzünk egy kis tálkába homokot nekik, imádnak fürdeni benne. Megpróbálkozhatunk tojófészek elhelyezésével is, de ez nem mindig válik be. Bélelhetjük szénával szalmával vagy puha faforgácsával is.

.24 db fürj elegendő egy négytagú családnak...akkor nekünk vagy 36-40 fürj kéne, ha szeretnénk magunkat ellátni vele, és lehet hogy még tojást is tudnék eladni...hát meglátjuk....
De ez a tervem, egyenlőre 15 db-ot szeretnék, ha beválnak jöhet a többi.
Elsősorban a tojása miatt tartanám őket, a gyerekek nagyon szeretik a nyers tojást cukorral...így nem esne nehezükre akár minden nap, vagy 2 naponta megenni egy fürj tojást...és jómagam is szeretem...májtisztításra is jó lenne...kúra szerűen alkalmazni:)
Tervezem az ólat, vagy ólakat, amik egy neten talált ötlet alapján fognak elkészülni, ha minden igaz....120cm*60 cm, fiókszerű, fém ráccsal, hálóval bevont, alul fatálcás egymásra rakható kis ólak lesznek...amint kész lesz , lesz kép is...de arra még várni kell...:))))))
Valaki tapasztalt a témában ?


5 megjegyzés:

  1. Bölönben tudnak neked felvilágosítást adni, Zsuzsika néni ellátott minket is fürjtojással a nyáron :)

    VálaszTörlés
  2. Én is épp pár hete gondolkoztam fürjeken, a terményesnél láttam kiírva a hirdetést, hogy 2tojó 1 kakassal eladó. Barátnőm tart, nem sok gond van velük.

    VálaszTörlés
  3. Akkor lehet bölöni fürjeim is lesznek? Itt már találtam egy ismerős ismerősét aki fürjekkel is foglalkozik, és tőle tudnának hozni pár napos fürjeket...hát meglátjuk, hogy alakul:)

    VálaszTörlés
  4. Milyen jó,hogy bemutattad a tyúkóladat!Így találtam a blogodra!

    VálaszTörlés
  5. Én anno utána jártam, de azt olvastam, hogy nem lehet tèlen kint hagyni őket mint a tyukokat. Meleg ól kell nekik. Ezért töröltem a terveimből tényleg így van?

    VálaszTörlés