2012. március 27., kedd

Mit tehetünk még a kertben?


  • A rügypattanás előtti permetezések befejezése
  • a díszfákat és cserjéket is kezeljük
  • a hónapos retek, a borsó, a hagyma, a sárgarépa, petrezselyem után már vethető szabad földbe a saláta is.
  • a szőlő metszését, most már mindenhol elkezdhetjük, s végezzük el a bujtást , döntést.
  • vágjuk vissza az új ültetésű csemeték vesszőit.
  • itt az idő örökzöld dísznövények, fenyők telepítésére

Veteményes


A képen az első négy ágyásom látható. Az ágyásokat, betakartam, mulcsoztam. Még pedig az az ötletem támadt, hogy a kertünk végében található kis akácos erdőből hozok egy kis avart:)Azt hiszem jól bevált:) természetes, olcsó a célnak tökéletes. A retek és a spenót már kibújt helyenként..és megjelentek a lótetük,ló férgek is. Nagy reménnyel vagyok, hogy az Úr megőrzi a magjaimat..és nem eszik meg mindet...egy két járatot láttam..és azt hiszem a mulcsozás is kedvez nekik, mert szeretik a nedves hűvös helyet a meleg nap elől...viszont a mulcs nagyon jó , főleg nekem, mert eléggé tarackos a föld, még mindig, tavaly folyamatosan irtottuk...de semmi haszna...így mulcsozással remélem, hogy nem fognak olyan ütemben nőni, vagy legalább könnyebben ki fogom tudni húzogatni...
20 db 2 m*1,5 m ágyásom lett, és megváltozott az ültetés rendje és formája is, nem úgy ültettem ahogyan elterveztem:) Jellemző rám:) De végül is, jobb lett szerintem, menet közben több minden átment az agyamon..és remélem, hogy a legjobban döntöttem:)
Majd publikálom az ültetettek listáját:)

Még mindig hátra van 2-3 szilva fa metszése, de az is lehet jövőre maradnak:)A többi kész:)

2012. március 20., kedd

Zöldségeink 2.

Padlizsán

Amikor bokrosodni kezd, csak 3-4 hajtást hagyjunk meg a többit törjük ki. Vagy , ha hagyjuk a hajtásokat nőni, akkor a terménykezdemény 1/5-ét csípjük ki.

Sárga és görög dinnye

Állandó helyére áprilisban ültetjük. Fészkenként 4-6 magot teszünk 2-4 cm mélyen, 6-8 nap múlva kikel. Fagyoktól takarással védjük, vagy palántázzuk. A palántákat májusban ültessük ki. A görögdinnye a fő hajtáson terem, a sárga a mellékhajtásokon.
A sárga dinnyénél , a fő hajtást vissza kell csípni a 3. lomblevél megjelenése után. 1 tövön 5-6 termést hagyjunk. Akkor érett amikor a szára elszáradt.
A magokat körömvirágos, csalánteás vízben elő áztathatjuk. Ha palántázzuk akkor 6 hetes korban kell és szabad kiültetni. Kórós gyökerű, mély edénybe kell palántázni.
Nyáron lehet locsolni kamillás, körömvirágos csalánteával.

Uborka (körömvirág, baba, borsika, kapor)

Március végén kezdhetjük a szobában, a magokat elültetni. Fontos, hogy az uborka gyökere érzékeny, amiben palántázzuk vagy azzal együtt ültessük el, vagy egyben kivéve ültessük ki.Földbe fagyosszentek után ültessük.
Támrendszer, kötözés, múlcsozás, betakarítás. hagyjuk felnőni a felső huzalig, ott a főhajtást vissza lehet csípni.Alul 30-40 cm magasságig ,vissza lehet csípni. Az oldal hajtásokat a 3. virág után lehet visszacsípni. Ha elkezdett teremni, rendszeresen kell szedni, mert ha nem , eldobja a virágát.

Retek

A folyamatos , állandó vízellátás minden retek termesztésénél fontos. Ha a talaj kiszárad, a retek fejlődése leáll, íze csípős lesz, amelyen a későbbi öntözés sem tud sokat javítani.


Sütőtök

Tő távolság 2 m. Fészekbe ültessük, 3-4 magot 1 fészekbe, 5-8 cm mélyen.
Április végén ültessük, amikor nem várható több fagy. A terméseket, akkor takarítsuk be, amikor a dér egyszer megcsípte.Úgy kell levágni, hogy a szár a termésen maradjon. 1 tövön 5-6 termésre is lehet számítani.Fűtetlen kamra, pince, veranda, előszoba a legjobb tárolóhely.Ritkítani a fészkeket akkor kell amikor a palánták 3-4 levelesek. 1 fészekben 2 növény maradjon.

2012. március 19., hétfő

Zöldségeink a kertben

Borsó (borsikát szereti:)
Február végétől , április közepéig érdemes helybe vetni. Szebb borsókat papírzacskóban elrakhatunk jövőre magnak. Borsó közé borsikát érdemes ültetni. A zöldborsót virágzáskor kell locsolni.

Sárgarépa(mellé vöröshagymát)
20-15 cm sor távolság, 5-6 cm tő távolság. Ültetés előtt a magokat áztassuk be. A vetőágyat öntözzük be, az ágyást hollanderezéssel készítsük elő, hogy egyenes gyökereket kapjunk. Ültessünk mellé vöröshagymát, egymás legyeit elkergetik. Amikor 2-3 levele van ki kell egyelni 5-6 cm-re álljanak egymástól.

Vöröshagyma
20 cm sor, 15 cm tő távolság, 2,5 cm a talaj alatt. A hagyma magot is márciusban vessük. Ritkítás szükséges, 5 cm-re legyenek egymástól. A kiszedett palántákat áttelepíthetjük, jól viselik az átültetést. Július közepétől kevésbé öntözzük. Augusztus elején és végén szedhetők.

Spenót
20 cm sortávolság, 2-3 cm mélyen vetni, amint a fagyok elmúlnak. Őszi vetésre eszkimó, tavaszi vetésre, matador, popeye. Pár erős tövet hagyjunk meg magnak.

Fogalmak

Ha már megterveztük mit akarunk vetni, jó lenne tudni mit mivel, és mikor kell , hogyan kell vetni:)
Sortávolság, tőtávolság, hollanderezés??
Nah hát nézzük mik is ezek a dolgok?

A neten többek készítettek táblázatot, hogy mit mivel jó vetni, így ezt most én kihagyom:)


Metszés:)


Először az almát, körtét és a bogyósokat metsszük, majd a csonthéjasokat.
Legvégére a kajszi és őszibarack fa, majd a rózsák.

Bogyósok: szamóca , málna, pirosribiszke, feketeribiszke, köszméte, szeder
Csonthélyasok: őszibarack, kajszi, cseresznye, meggy, szilva és ringló
Héjasok: dió, mandula, mogyoró, gesztenye

Hollanderezés:)


Gyökérzöldségeink ágyásait készítjük így elő.A felső réteg két ásó nyomát tegyük félre v. talicskába.Az alsó réteg a saját helyére kerül vissza, de a nyomokat trágyázzuk, komposztáljuk.Erre kerül rá a felső réteg amit szintén alaposan trágyázzunk v. komposztáljunk, alaposan begereblyézzük, majd vetésig takarjuk, vagy fóljával vagy mulccsal.


Fészek:)
40 cm -re kiemeljük a földet és az így keletkezett gödörbe 5 kg érett trágyát teszünk, majd vissza a földet, és tányér formára alakítjuk ki, vagy tölcsér.:)


Ázalékok:
Az idén kísérletre kerülnek a különböző ázalékok is. Ezek receptjeit is az internet segítségével találtam, amennyire csak lehetséges bio kertet szeretnék, négy gyermekünk miatt is..és persze magunk miatt is:) Tavaly teljesen bion sikerült megoldani, semmit nem permeteztünk, semmivel...hát hagy némi kívánni valót maga után...az idén az ázalékokkal és egyéb növényi permetezésekkel remélem több sikerünk lesz:)


Tavaszi lemosás:)


Tavasszal a gyümölcsfák, szőlők lemosásval kezdünk, ha a fagyok teljesen elmúltak. Az idén foghagymás lemosást végzek, majd folyamatosan írom a tapasztalataim:)
Tavaszi lemosást ez a két recept alapján készülök megcsinálni:


Tegyünk 150 g durvára felvágott friss foghagymát 5 l forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után Hűvös időben fújjuk a növényekre, higitás nélkül.


80 g foghagymát, 5 l vízben 12 órán át áztassunk.Szűrjük le és adjunk hozzá 4 ml alkoholt.

Aki sok csalánban bővölködik az nagyon örüljön, a csalánlé a legjobb trágyalé:)és nagyon hasznos, ahogy számunkra is a növények számra is sok vitamint tartalmaz:)
Csalános tavaszi lemosás:
1 kg felaprított csalánt 9 l vízben áztassuk 3 napig, fújjuk a növényekre minden héten.


Ezek közül fogok kísérletezni, gyümölcsfára és szőlőre is. Csalánom sajnos nincs sok, de kutatok a környéken:)

Amit kipróbálok, azt majd írom:)

Jó kertészkedést:)

Tavaszi teendők:)

Hol kezdjük? Mivel kezdjük a kerti munkákat...én körülbelül ezt a tervet vezettem le...
A terv időjárás függő is, az idén februárban nagyon hidegek voltak, így a borsó sem kerülhetett olyan korán a földbe, pár korai társával együtt. Ásni sem lehetett , csak március 2. hetétől szinte. De jó ha van egy terv, mert akkor nem marad ki semmi..és talán mindenre gondolni lehet előre...hát meglátjuk én hogy járok:) ami lemaradt azt majd hozzá írom:)Vagy ha nektek van ötlet örömmel várom..hiszen én csak kezdő kertész vagyok:)
  • kert megtervezése (papíron:)
  • kert előkészítése:trágyázás, ásás
  • vetőmagok összeírása, beszerzése
  • fa ültetésnél időpontok figyelése(tavasz, ősz)
  • palánta nevelés vagy helyben vetés?
  • növényvédelem megtervezése, bio vagy nem bio?
  • gyümölcsfák szőlők letisztítása gyökérkefével
  • szőlőben oszlopok ellenőrzése, csere, huzalok stb.
  • szőlő metszése
  • almafa metszése
  • ribizli, málna, szeder metszése
  • ringló metszése, 
  • cseresznyefa metszése
  • szilvafa metszése
  • őszibarack metszése
  • rózsák metszése
  • lemosó permetezés(lombhullatástól rügyfakadási lehet, csak fagy ne legyen:)
  • ágyások előkészítése
  • vetésforgó, mit mivel vessünk
Nézzük a gyakorlatban.
A kertet télen lerajzoltam, megterveztem.
Ősszel megtrágyáztuk, felástuk.
Tavasszal megtrágyáztuk felástuk.
Két szilvafát ültettünk most, 4 barackot, 2 cseresznyét, 1 almát ősszel. Mindegyik átvészelte a telet. Megmetszettem őket, növögetnek:)
A helyben vetést fogom előnyben részesíteni...
Bio gazdálkodást szeretnék, tavaly sikerült, kivéve a gyomírtó szert, nem bírtunk a tarackkal, az idén van tervem:)
A gyümölcsfák törzsét, a szőlők tőkéjét gyökérkefével végig súroltam.
A szőlőben pár oszlopot és huzalt is ki kellett cserélni.
A szőlőt ma kezdtem el metszeni, még 2 sor hátra van, jól haladok, barátnőm segít benne. Jó volt tapasztalni, hogy nem voltak fölöslegesek a télen tanultak. Jól metszettem le:)Majd kiderül:)
Almafánk is van, inkább még csak egy husáng, ez a husáng kb 140 cm magas volt. Alacsony törzsű természetes koronájú fát szeretnék belőle, így kimértem a törzsét 60 cm. A 60 cm fölött 4-5 rügyet hagytam meg. Ezek a rügyek fogják majd megadni a kezdeti ágazatot.
A málnát , a szedret is visszametszettem , kb 40 cm voltak a kis oltványok amiket ősszel ültettünk, visszavágtam 4 rügyre,és ahol lefagyott vagy teljesen levágtam vagy amíg élet volt.
A cseresznye fából is alacsony törzsű fát szeretnék, így azt is 60 cm törzzsel kimérve metszettem le. Két cseresznyefánk van, az egyik 1 éves a másik 2 éves. A 2 éves husángon már vannak oldal ágak is, ezeket egyharmadukra  vágtam vissza.
A kert fel van ásva, 4 ágyás kész van, és el is ültettem pár dolgot.


Remélem sikerül hamarosan képeket, terveket, és egyéb hasznos látnivalót feltennem idővel. Pl. a metszésről, koronaformákról stb.


2012. március 12., hétfő

Mit ültethetünk a kertbe?

Az idén egy kb. 16 m* 5 méteres helyet ástunk fel konyhakertnek.
Ezen a helyen kb 20 ágyást terveztem, melyek 1,5 m szélesek, egyik oldat 2m másik oldalt 2,5 m hosszúak.
Figyelembe vettem, hogy mit mivel együtt jó ültetni,  ketté osztottam az ágyásokat, így egy ágyásba két zöldségféle fog kerülni.
Mit ültetek? Nézzük az egyik oldalt, ahogy egymás mellé kerülnek:

  1. vörös hagyma
  2. korai cukor petrezselyem
  3. Debreceni korai velő borsó
  4. Fertődi vörös répa
  5. Lugas Fi paradicsom
  6. Amsterdami sárgarépa
  7. Marmande paradicsom
  8. Tétényi rubin hagyma
  9. Paprika, kápia és zöld
  10. Mák
  11. Cukkini
  12. Nagydobosi sütőtök
  13. Padlizsán
A másik oldal:

  1. Matador spenót
  2. Korai hónapos retek
  3. Tépő saláta
  4. Lila hagyma
  5. Campo répa
  6. Mohikán F1 uborka elrakni
  7. Debreceni világos zöld borsó
  8. Gömbcékla, bíborgömb
  9. Rajnai törpe borsó
  10. Zsuzsi borsó
  11. Uborka
  12. koktél paradicsom(kapott magból)
  13. Sárgadinnye muskotáéy
  14. Görög dinnye sugar baby
Ez lenne a lista:)

Első lépésként összeírtam mit szeretnénk enni, mit lenne jó elrakni őszre, télire, mire a legalkalmasabb a föld.
Ősszel megtrágyáztuk a földet, nem sok trágyát kaptunk de vagy 30 zsákkal biztos, azt beleástuk. 
A múlt héten egy kicsit nagyobb mennyiségű nem teljesen érett trágyát kaptunk, 1 évest, azt is beleástuk, ássuk.
Állítólag azért érdemes felásni tavasszal is, mert én ezidáig ezt nem hallottam:) mert az állatvilágot nem zavarjuk meg így annyira , és a földnek sem kell megszoknia új helyét, hogy a fenti le kerül, a lenti meg fel. Úgyhogy az idén így csináltuk, kivéve a kert két végét, mert azt most tavasszal ástam fel, meg hosszabítva ezzel a kertet...


Ha ügyesek voltunk télen kigondoltuk, leírtuk, lerajzoltuk, és lassan erre az időre mindent be is szereztünk:) Én már annyira vártam a tavaszt, hogy január végén felkerestem a vetőmagos boltokat és a nagy többséget be is tudtam szerezni:)De még korai volt, mert nem volt minden a boltban:)Így előfordult , hogy általam kinézett mag helyett másikat vettem meg.
Igyekeztem magyar termékeket venni...és amennyiben lehetséges nem hibrid zöldségmagokat, egyre kevesebb a hagyományos mag...
Mert a normális magokból kikelt zöldségekből, tudok majd magot kapni, a hibrid magokból nem lehet magot szerezni, mert nem lesz olyan mint az anya növény.Fő a természetesség:)Bár vettem két ilyen magot az F1 jelzésű paradicsomot, uborkát, csemege kukoricát.


A kezdet...

Minden úgy kezdődött, hogy falun nőttem fel. A kertészkedést kicsi korom óta láttam...de sajnos nem tanultam...
Lehet vagytok páran úgy, hogy láttátok ahogy mamátok, anyukátok csinálta, de még túl kicsi voltál, hogy megtanuld. Hát így jártam én is....Kicsi voltam, aztán elköltöztünk, és valahogy kimaradt az életemből sajnos...maradt, a betakarítás része..Hozz egy kis paradicsomot a kertből, egy kis uborkát, egy petrezselymet...ennyi maradt...Így most, hogy kiköltöztünk a városból...végre én is elsajátíthatom a kertészkedést...pár évtized múlva:) Mamám nem lakik a szomszédba, anyukám sem...így túl sok gyakorlati tapasztalatot nem láthatok, néhányat telefonon megbeszélünk...maradtak a régi könyvek..mert az újak, hát...nagyon keresni kell a jó könyveket...
Óriási segítség volt számomra a Szőlészet és kertészet magazinok, nem a mostaniak..hanem a régiek 1975-1984 , ezeket örököltük.
Még egy jó könyv az "idejében szólunk 52 hét munkái a kertben" ez is a Kertészet és Szőlészet magazin kiadása.
Valamint a Minden héten szüret Dr. Bálint György könyve.
Ezek a könyvek és az internet állt előttem, hogy elsajátíthassam a zöldség termesztést, a szőlő gondozást, metszést , kötözést valamint a málna, ribizli, szeder és gyümölcsfák metszését.

Már egy éve tanulmányozom a dolgokat, kisebb nagyobb lendülettel, de még mindig nagyon kezdő vagyok...
Aki csak teheti szerezze be a Szőlészet és Kertészet, Kertbarát magazin 1978 tavaszi kiadását, valamint az 1984 tavaszi kiadást, metszésről mindent megtalálhatunk ebben a két újságban...legyen az szőlő vagy gyümölcsfa, vagy hogyan alakítsunk ki megfelelő koronát a gyümölcsfáinknak.

Az interneten is rengeteg hasznos oldal van ebben a témában is, sok tapasztalattal, sok jó ötlettel...

Hát nézzük meg, hogyan alakul a kertem az idén:)